Bedekerzdravia.sk: Babymasáže

05.06.2010 00:00

Štúdie v posledných rokoch dokázali, že masáže dojčiat majú celý rad telesných aj psychických účinkov, ktoré podporujú vývin a zdravie dieťaťa. Napokon, ide o prastaré umenie.

Zvyk masírovať po pôrode matku aj dieťatko pretrváva už stáročia v Indii a netýka sa pritom len privilegovanej vrstvy. Špeciálne vyškolená masérka si namieša masírovaciu zmes z ajurvédskych olejov presne podľa typu osobnosti, ktorú masíruje a každý deň prichádza svojimi dotykmi posilniť nielen dieťa, ale aj matku. Masáže bábätiek sú súčasťou popôrodnej starostlivosti v Afrike či v Rusku. Svoje deti masírujú napríklad aj Inuiti a v poslednej dobe sa tento zvyk veľkou rýchlosťou šíri aj v Európe, kam ho priniesol zo svojich indických ciest gynekológ a pôrodník menom Frederick Leboyer.

 Blahodarný dotyk lieči

Masáže sú vhodné pre bábätká od narodenia až po osem mesiacov. Dokonca sú veľmi nápomocné pri odstránení popôrodného stresu. Počas svojho pobytu v maternici bolo totiž bábätko v teplom, vlhkom a v tmavom prostredí. Po príchode na svet je zrazu vystavené svetlu, nižšej teplote a manipulácii s ním. To všetko je pre neho traumatizujúca skúsenosť, a práve masáž mu ju pomôže preklenúť. Dokáže znovu navodiť blízky intímny vzťah medzi ním a jeho matkou. Pre bábätko je po pôrode veľmi dôležité cítiť jej blízkosť a získať istotu v novom a neznámom prostredí. Základom masáže je dotyk a dieťatko najlepšie vníma matkinu blízkosť práve pomocou dotykov, nežnosti a hladkania.

Viac sa dočítate tu