Prečo by sme mali deťom spievať?

28.04.2015 19:44

Mamičky na celom svete spievajú uspávanky svojim deťom, takže k tomu musia mať dobrý dôvod. Šikovný pozorovateľ hneď zbadá, že dieťa sa počas spevu ukľudní a zamerá svoju pozornosť na spievajúcu mamu bez ohľadu na to, či spieva falošne alebo nie. Aj vedci to mali potrebu dokázať a podarilo sa ;)

Výskumy (Nakata a Trehub, 2004) naozaj dokazujú, že pravidelnosť a rytmickosť piesní pomáha udržiavať miernu hladinu bdelosti a pozornosti dojčiat. Spevom dokážu mamičky vo väčšej miere zaujať pozornosť dieťaťa ako iba hovorenou rečou. Spev tiež výrazne obmedzil pohyby ich tela.

Spev však pôsobí aj ako regulátor bdelosti. Spevom totiž dokážeme regulovať hladinu kortizolu (stresového hormónu). Zvýšená hladina predstavuje stres a naopak nedostatok kortizolu navodí stav duchovnej neprítomnosti. Podľa výsledkov výskumu (Shenfield, Trehub a Nakata, 2003) dojčatám so zvýšenou hladinou kortizolu po desiatich minútach spevu hladina kortizolu klesla a naopak dojčatám, ktoré mali zníženú hladinu kortizolu, táto hladina mierne stúpla.

Jednoznačným výsledkom je teda, že spev môžete využívať ako účinný prostriedok proti stresu a spevom tiež dokážete deti udržiavať bdelé v prípade potreby. My spev využívame pri masážach a využívame ho tak v oboch prípadoch. A aby sa ukľudnili mamičky aj deti, púšťame počas kurzov bengalskú uspávanku AMI TOMAKE od Ester Marom.

                                                                    

Jednu z množstva verzií tejto populárnej uspávanky nájdete tu:

www.youtube.com/watch?v=QK7bEcQpg9Y 

Jana Bobulová